VÅRENS DRONNING

Foto: Kristin Bae Mysen

Jeg har fargerike rhododendroner rundt meg på alle kanter. Solen skinner, biene surrer og jeg aner spor av syriner i luften. Bergtatt studerer jeg fargefloret her jeg befinner meg i en privat rhododendron-hage i Arendal. På en furukolle på 18 måls tomt er det plantet de vakreste sorter av arten.

Foto: Kristin Bae Mysen

Navnet skjemmer ingen heter det, men man må ha kontroll på både tungen og rettskrivningen for å uttale og skrive navnet Rhododendron riktig. Ikke så vanskelig hvis en tenker på gresk og deler opp ordet der rhodo betyr blomst og dendron busk. Vi har altså å gjøre med en blomsterbusk som ble innført til Europa av engelske misjonærer på 1800 tallet, men som først kom til Norge for rundt 100 år siden.

Kristin Bae Mysen

Planten byr på stor hageglede om våren og forsommeren der de ulike artene blomstrer frodig og raust fra slutten av mars til midten av juni. Samtidig holder den seg vintergrønn gjennom den mørke årstiden. 
Rhododendron kommer opprinnelig fra fjernere himmelstrøk som Bhutan, Kina og Nepal hvor det finnes rundt 1000 viltvoksende arter, og den er faktisk å regne for den største slekten i planteriket. I Nepal kan trærne bli opptil 30 meter høye, og man kan jo bare forestille seg hvor vakkert det må være når de blomstrer med snødkledde Himalaya som bakteppe. 

– Legg merke til bladene også, sier Frode Harnes innehaver av hagen, og understreker at plantenes ulike bladverk er vel så vakre som blomstene. 

Foto: Kristin Bae Mysen
Foto: Kristin Bae Mysen
Foto: Kristin Bae Mysen

I Norge trives planten spesielt godt på Sør- og Vestlandet, men de finnes så langt nord som til Tromsø. Lapprose og finnmarkspors er imidlertid navnene på de viltvoksne slektningene som naturlig finnes her til lands.
Interessant nok er det gjort funn av 50 millioner gamle fossiler og man regner derfor med at rhododendron som plante kan ha eksistert i minst 200 millioner år. 

Foto: Kristin Bae Mysen

Blomsterbusken er sympatisk og hardfør og trenger lite stell. Den krever imidlertid noe sur og fuktig jord, gjerne plantet i litt hellende landskap. I dag finnes det rundt 30 000 hybrider rundt om i verden, altså rhododendroner som er krysset fram og som fremstår veldig fargesterke. – Men entusiaster som meg selv foretrekker nok planter som er dyrket fram av originale frø, sier Harnes og ber meg lukte på den vakre Fortunei, en ekte kineser, som er en av de få rhododendroner som innehar duft. Se under!

Foto: Kristin Bae Mysen

En time går fort i nydelige omgivelser, jeg takker for meg og for en lærerik vandring i en spennende hage.

Ønsker du medlemsskap i Den norske Rhododendronforening, klikke her

Kilder:
https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/hage/varens-vakreste-heter-rhododendron/#:~:text=Som%20frodige%2C%20mangfoldige%20og%20hardf%C3%B8re,og%20mange%20overraskelser%2C%20%C3%A5ret%20rundt.&text=I%20mai%20og%20juni%20bugner,pynter%20opp%20til%20familiens%20merkedager. 02.06.21
https://tysnesingen.no/rhododendron-midt-inne-i-tjukke-skogen/ 02.06.21
https://www.plantasjen.no/rhododendron.html 02.06.21


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *